Zázvor sa odborne nazýva ďumbier lekársky. Zázvor sa vyznačuje svojou ostrou až štipľavou chuťou, vďaka látke gingerol a kapsaicínu.
Účinky zázvoru sú nevídané a preto by nemal chýbať vo Vašom stravovaní aspoň počas týchto zimných mesiacov.
Vďaka svojmu obsahu vitamínov a iných dôležitých živín je zázvor ideálny pomocník pri chrípke, nádche, angíne a horúčkach.
Fakty o Zázvore:
- Zázvor sa dlho používa na kulinárske a medicínske účely
- Medzi možné zdravotné prínosy patrí zníženie nevoľnosti, bolesti a zápalu
- Zázvor môže byť použitý na výrobu čaju, nakrájaného alebo rozdrveného v kari a pikantných pokrmoch a sušený alebo kryštalizovaný v sladkostiach a cukrovinkách.
Prínosy pre zdravie
Konzumácia zeleniny a ovocia všetkých druhov je už dlho spojená so zníženým rizikom mnohých zdravotných stavov súvisiacich so životným štýlom.
Niektoré bylinky a koreniny však môžu poskytnúť ďalšie prínosy pre zdravie. Jedným z nich je zázvor.
Vedecká analýza ukazuje, že zázvor obsahuje stovky zlúčenín, z ktorých niektoré môžu prispieť k zdraviu a hojeniu.
Výživové hodnoty na 100g Čerstvého zázvoru
Recept na prípravu zázvorového čaju
Potrebujeme: 3cm nastrúhaného zázvoru (koreňa), 1 liter vody, 1 PL med, 1 ČL citrónová šťava
Príprava:
Nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou. Pridajte citrónovú šťavu, po vychladnutí med a poriadne premiešajte. Pomer zázvoru, medu a citrónovej šťavy môžete pokojne meniť