Nutričná –  energetická hodnota strukovín – hlavnou prednosťou strukovín je , že obsahujú veľa rastlinných bielkovín.  Fazuľa, hrach, šošovica a sója by mali tvoriť súčasť nášho jedálničku nielen pri chudnutí a to najmä pre ich nutričné a energetické hodnoty.

Nutričná –  energetická hodnota strukovín – fazuľa, sója, hrach, šošovica

Hodnoty sú uvedené na 100g strukovín

Strukoviny-100g kcal kj Tuky(g) Cukry(g) Bielkoviny(g)
Fazuľa – suchá 301 1259 1,6 47,8 21,3
Fazuľa – varená 96 403 6 14,4 7,5
Hrach – suchý 330,95 1390 1,40 60,20 23,80
Hrách – varený 83 352 0,22 10,6 5,36
Sója 443 1863 23 16,3 43,8
Sója varená 145,2 608 7 10 15
Šošovica – suchá 325 1365 1,4 55 25
Šošovica – varená 90 378 0,5 13,5 7,5

Poznámka: V prvom rade si nepomýľte hodnoty varených a sušených strukovín – je v tom veľký rozdiel. Tieto energetické hodnoty strukovín, resp. ich nutričné hodnoty sú približné, pretože jednotlivé hodnoty sa môžu líšiť v závislosti na zrelosti, skladovaní a odrody.

Ovocie – nutričné hodnoty Mliečne výrobky – nutričné hodnoty
Pečivo – nutričné hodnoty Nápoje – nutričné hodnoty
Mäso – nutričné hodnoty Sladkosti – nutričné hodnoty
Zelenina – nutričné hodnoty
Strukoviny – nutričné hodnoty

Chudnutie a strukoviny – napríklad taká sója má  až 43 gramov v 100 gramoch a patrí medzi najlepšie potraviny, resp. dary prírody. Fazuľa, šošovica a hrach iba mierne za sójou zaostávajú. Čo tak si dať šošovicovú polievku alebo sójový prívarok?

TOTO JE HRIECH NEVYUŽIŤ: Ak cítiš, že potrebuješ zmenu, pridaj sa do mojej FB skupiny. Neoľutuješ. Účinné tipy pre zdravie, peknú postavu, super komunita... Navyše môžeš získať ANALÝZU stravovania. "Pridaj sa tu!"
facebook skupina Herbalife