Nutričná – energetická hodnota strukovín – hlavnou prednosťou strukovín je , že obsahujú veľa rastlinných bielkovín. Fazuľa, hrach, šošovica a sója by mali tvoriť súčasť nášho jedálničku nielen pri chudnutí a to najmä pre ich nutričné a energetické hodnoty.
Nutričná – energetická hodnota strukovín – fazuľa, sója, hrach, šošovica
Hodnoty sú uvedené na 100g strukovín
Strukoviny-100g | kcal | kj | Tuky(g) | Cukry(g) | Bielkoviny(g) |
Fazuľa – suchá | 301 | 1259 | 1,6 | 47,8 | 21,3 |
Fazuľa – varená | 96 | 403 | 6 | 14,4 | 7,5 |
Hrach – suchý | 330,95 | 1390 | 1,40 | 60,20 | 23,80 |
Hrách – varený | 83 | 352 | 0,22 | 10,6 | 5,36 |
Sója | 443 | 1863 | 23 | 16,3 | 43,8 |
Sója varená | 145,2 | 608 | 7 | 10 | 15 |
Šošovica – suchá | 325 | 1365 | 1,4 | 55 | 25 |
Šošovica – varená | 90 | 378 | 0,5 | 13,5 | 7,5 |
Poznámka: V prvom rade si nepomýľte hodnoty varených a sušených strukovín – je v tom veľký rozdiel. Tieto energetické hodnoty strukovín, resp. ich nutričné hodnoty sú približné, pretože jednotlivé hodnoty sa môžu líšiť v závislosti na zrelosti, skladovaní a odrody.
Chudnutie a strukoviny – napríklad taká sója má až 43 gramov v 100 gramoch a patrí medzi najlepšie potraviny, resp. dary prírody. Fazuľa, šošovica a hrach iba mierne za sójou zaostávajú. Čo tak si dať šošovicovú polievku alebo sójový prívarok?