Nutričná a energetická hodnota mäsa a mäsových výrobkov – kuracie mäso, morčacie mäso, bravčové mäso, hovädzie mäso, ryby, párky, šunka, klobásy… Tabuľka-tuky, cukry, bielkoviny, kj, kcal
Vo všeobecnosti platí, že energetickú hodnotu má vyššie bravčové mäso a mäsové výrobky a polotovary – párky, salámy, klobásy,.. preto ak chcete schudnúť tak s týmto druhom mäsa opatrne. Njalepšie pri chudnutí je kuracie mäso a morčacie mäso. Môžete jesť aj chudé hovädzie mäso. Ryby sú síce tučnejšie (majú vyššiu energetickú hodnotu), ale jedzte ich aspoň 2 krát v týždni. Nutričné hodnoty mäsa sú pri chudnutí dôležité. Mäso obsahuje veľa bielkovín cca 18 gramov na 100g, mierne sa to líši v závislosti od druhu mäsa
Nutričné a energetické hodnoty hydiny – kuracie, morčacie,...
Hodnoty sú uvedené na 100g mäsa
Hydina – 100g | kcal | kj | Tuky(g) | Cukry(g) | Bielkoviny(g) |
Hus | 380 | 1596 | 20 | 0,5 | 14 |
Kačica | 285 | 1200 | 23 | 0,5 | 16 |
Kuracie prsia | 112 | 470 | 3 | 0 | 24 |
Kuracie stehno | 116 | 480 | 5 | 0 | 20 |
Kuracie-vypráž. | 285 | 1200 | 8 | 1,5 | 22 |
Kuracie – dusené | 145 | 620 | 5 | 0 | 25 |
Morčacie – prsia | 112 | 470 | 1 | 0 | 25 |
Morčacie stehno | 116 | 480 | 2,5 | 0 | 21 |
Párky – hydinové | 240 | 1010 | 21 | 1 | 12 |
Šunka – kuracia | 155 | 655 | 3,5 | 2 | 18 |
Šunka – morčacia | 128 | 540 | 3 | 2 | 20 |
Nutričná a energetická hodnota – bravčové mäso
Hodnoty sú uvedené na 100g bravčového mäsa
Bravčové mäso | kcal | kj | tuky | cukry | bielkoviny |
Bravčový bôčik | 365 | 1530 | 28 | 0 | 11 |
Bravčové koleno | 320 | 1340 | 27 | 0 | 17 |
Bravč. krkovička | 308 | 1290 | 23 | 0 | 15 |
Bravčové pliecko | 239 | 1000 | 18 | 0 | 17 |
Bravčové stehno | 390 | 920 | 16 | 0 | 18 |
Bravčové párky | 350 | 1466 | 25 | 2 | 11 |
Bravčová slanina | 823 | 3450 | 84 | 0 | 4 |
Bravčová šunka | 260 | 1090 | 9 | 2 | 20 |
Nutričná a energetická hodnota – hovädzie mäso
Hodnoty sú uvedené na 100g hovädzieho mäsa
Hovädzie mäso | kcal | kj | tuky | cukry | bielkoviny |
Hovädzie stehno | 180 | 754 | 9 | 0 | 21 |
Hovädzie pliecko | 183 | 770 | 11 | 0 | 19 |
Hov. roštenka | 212 | 890 | 13 | 0 | 21 |
Hov. sviečková | 162 | 680 | 8 | 0 | 22 |
Nutričná a energetická hodnota – ryby, morské plody
Hodnoty sú uvedené na 100g ryby, morských plodov
Ryby – 100g | kcal | kj | Tuky(g) | Cukry(g) | Bielkoviny(g) |
Kapor | 124 | 520 | 6 | 0 | 17 |
Krab | 53 | 220 | 2 | 0 | 14 |
Krevety | 267 | 1120 | 12 | 2 | 24 |
Losos | 162 | 680 | 15 | 0 | 18 |
Makrela | 204 | 855 | 14 | 0 | 18 |
Pstruh | 169 | 710 | 10 | 0 | 20 |
Sardinky v oleji | 270 | 1130 | 15 | 0 | 17 |
Sard. v omáčke | 177 | 740 | 11 | 2 | 17 |
Sleď | 220 | 924 | 15 | 0 | 17 |
Treska – aljašská | 117 | 490 | 6 | 0 | 14 |
Treska – šalát | 219 | 920 | 14 | 7 | 11 |
Tuniak | 148 | 620 | 5 | 0 | 21 |
Tuniak v oleji | 224 | 940 | 11 | 0 | 18 |
Tuniak vo vlastnej šťave | 150 | 630 | 4 | 0 | 19 |
Poznámka: Tieto energetické hodnoty mäsa, resp. ich nutričné hodnoty sú približné, pretože jednotlivé hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu
Mäso a chudnutie (nutričná a energetická hodnota)
Mäso je na chudnutie vhodná potravina, len si treba vybrať správny druh. Obsahuje dostatok bielkovín a správne druhy mäsa aj málo kalórií
Hydina – kuracie a morčacie mäso (najmä prsia) majú optimálne nutričné hodnoty – málo tuku, veľa bielkovín. Aj energetická hodnota má morčacie a kuracie mäso nízku
Hovädzie mäso má síce vyššiu energetickú hodnotu ako hydina ale stále je to vhodné mäso na chudnutie. Nutričné hodnoty sú v poriadku – najmä bielkoviny. Samozrejme, že je dobré preferovať chudé hovädzie mäso – najlepšia je hovädzia sviečková prípadne hovädzia roštenka.
Bravčové mäso – energetická hodnota je vyššia, preto ho pri chudnutí obmedzte na minimum. Pokiaľ si bravčové mäso dáte raz za týždeň, tak je to v poriadku – ale preferujte chudé. Zabudnite na slaninu, má extrémne veľa tuku, čiže aj energetická hodnota slaniny je veľmi vysoká
Ryby – energetická hodnota je rôzna, ale ryby a morské plody patria medzi najzdravšie potraviny. Na chudnutie nejedzte šaláty typu – treska, rybací šalát a pod., pretože je tam viac majonézy ako rýb – sú tučné. Ryby – filé alebo filety zaraďte do svojho jedálničku na chudnutie aspoň 2 krát v týždni.
Párky, klobásy, tlačenka – pri chudnutí ich obmedzte, sú tučné a skoro nikdy neviete, čo obsahujú.
Šunka je pri chudnutí vhodná, len si treba vybrať kvalitnú šunku, napr. prsnú. Kuraciu a morčaciu šunku uprednostnite pred bravčovou šunkou. Bravčová šunka má predsa vyššiu energetickú hodnotu.
Poznámka: Tieto energetické hodnoty mäsa, resp. ich nutričné hodnoty sú približné, pretože jednotlivé hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu